Mom&more

Iarta-ma!

Se pot repara relatiile?
Bineinteles, chiar si atunci cand aparent, nu se mai poate face nimic.
Se pot repara in primul rand prin renuntarea la orgolii, prin intelegerea celuilalt si empatie.
Ce anume distruge relatiile?
Surprinzator, nu banii, nu infidelitatea, nu greutatile vietii de zi cu zi. Orgoliile sunt cele care distrug aproape de fiecare data si formeaza adevarate prapastii in iubire. Din ce in ce mai multe persoane nu mai accepta critica. Tot mai multe persoane asteapta laude la “scena deschisa” pentru ceea ce (de fapt) nu sunt.
“Iarta-ma” sau “scuza-ma” a devenit un “lux”.
Atat “Iarta-ma” cat si “scuza-ma” au devenit formule de adresare politicoase seci. Au incetat sa mai reprezinte asumare chiar si atunci cand (rareori) le auzim.
Cata vreme oamenii nu isi asuma nimic, refuza orice fel de critica si vor doar adulatie.
Intr-o relatie nu ar trebui sa existe asa ceva. Niciun cuplu nu este scutit de conflicte. Sunt absolut normale si nu toate necesita rezolvare.
Ceea ce ii diferentiaza pe oamenii inteligenti (din punct de vedere emotional) de ceilalti este tocmai modul in care trateaza conflictele.
De cate ori v-ati dorit sa aveti dreptate in momentul unui conflict?
In general, atunci cand apare un conflict, ambii parteneri isi doresc sa aiba dreptate – sa castige – si arunca toate armele posibile: manipulare, amenintari, jigniri etc…
Doi oameni maturi, inteligenti, nu fac asta. Acolo, partenerii constientizeaza conflictul si participa impreuna la rezolvarea lui.

John Gottman, prezinta foarte bine sensul lui “Iarta-ma!”.
“Sa-ti ceri scuze nu inseamna intotdeauna ca ai gresit si ca celalalt are dreptate. Inseamna ca pretuisti mai mult relatia ta decat propriul ego”.

Asta inseamna “iarta-ma” – ASUMARE! Renuntare la orgolii si incercarea de a rezolva o situatie conflictuala. ‘Iarta-ma’ inseamna IMI PASA DE TINE, DE NOI!
Marea problema a societatii actuale este aceea ca oamenii nu vor sa-si asume nimic. Nici relatiile, nici joburile… nimic.

Din acest motiv sunt atatia oameni singuri – ego-urile lor refuza sa fie trase de urechi la momentul potrivit. Si din pacate, singuratatea a devenit o problema de sanatate publica.

Nu uitati sa va asumati propriile actiuni si, in cazul in care gresiti, nu ezitati sa va cereti iertare.
Chiar nu doare!

Sursa foto: Vice

Pentru a fi la curent cu noile articole va invit sa dati un like paginii de Facebook a blog-ului sau sa va abonati la newsletter.

 

Advertisements

2 thoughts on “Iarta-ma!

  1. Uneori orgoliile sunt atat de mari incat reusesc sa destabilizeze o relatia si chiar sa o aduca la final in pofida sentimentelor. Cat despre sentimente, chiar nu primeaza intr-o relatie pentru ca o data cu trecerea anilor nu mai putem vorbi de aceeasi intensitate. Insa putem vorbi despre respect, admiratie si multe alte aspecte care raman si sudeaza o relatie atunci cand sentimentele se mai “sting”. Dar pe acest subiect este mult de discutat. Multumesc frumos pentru raspunsul dumneavoastra!

    Like

  2. Partial sunt de acord cu textul tau. Asumarea este nu doar o modalitate de a aplana conflictele intr-un cuplu, dar si o dovada de maturitate. Cu asta sunt total de acord.
    Dar nu cred ca aceasta este principala problema a relatiilor din ziua de azi. Lipsa sentimentelor, a empatiei, lipsa conexiunii emotionale. Cred ca sunt motive mult mai serioase decat orgoliul. Orgoliu presupune ca exista sentimente, dar nu ti le asumi corect.

    Like

Comments are closed.