112: Intre ticalosie si irelevanta

Alexandra Macesanu: ”Va rog, stati cu mine la telefon ca imi este frica… va rog … !!!”
Politist: ”Nu pot sa stau in telefon, domnisoara, ca avem si alte apeluri… !”

Serviciile de urgenta sunt intelese gresit in Romania. Dispeceratul american, Enhanced 911, poate fi apelat prin aproape orice metoda, inclusiv audio, video sau text. Localizarea incepe automat, fara interventia activa a dispecerului. E911 poate localiza, suna inapoi si poate raspunde inclusiv prin SMS astfel incat sa ofere discretia necesara unei victime aflate in pericol iminent. Prima instructiune pe care ti-o da dispecerul 911 este ”Ramai pe linie, nu inchide telefonul!”. O sa-ti repete chestia asta obsesiv pentru ca 911 nu are voie sa intrerupa legatura cu victima decat atunci cand echipajele au ajuns la locul incidentului si anunta prin statie preluarea acestuia. Pentru rapire se trece pe o linie dedicata victimei, cu care aceasta poate contacta direct agentii din teren. Aceasta linie ramane activa si in dispecerat (3way). Dispecerul 911 este prima linie defensiva si singura minte limpede intr-o situatie de criza. Te sfatuieste cum si unde sa te ascunzi, ce detalii sa cauti prin casa unui agresor, etc.. Prioritatea este salvarea vietii, nu facilitarea urmatorului apel.

Spre deosebire de oamenii corect instruiti, dispeceratul romanesc te trimite de la un dispecer la altul, te obliga sa repeti de trei ori aceeasi poveste, te intrerupe cu intrebari stupide si te pune sa inchizi telefonul. Dispecerii romani sunt instruiti sa scape repede de tine. Vocea iti vorbeste in doi peri, de zici ca e telefonista din 1984. Te intreaba daca stii ce spui si te mai arde sarcastic. Din sistemele noastre lipseste profesionalismul si atentia catre specificitatea urgentei.

La Caracal o fetita a apucat sa sune la 112 (DE 3 ORI) din casa suspectului si sa spuna locul unde se afla sechestrata de un gunoi. Singura sansa a acelei fete sa fie salvata, ar fi fost sa se prezinte drept politist. Ca se stie, Politia Romana e competenta doar cand eventuala victima e dintre ei.

Nu inteleg cum serviciile de telecomunicatii speciale sunt asa zeloase si eficiente cand instrumenteaza dosare comandate cu ascultari si interceptari, dar devin atat de neputincioase atunci cand cineva este in pericol. Nu moare nimeni daca arunci un ochi in curtea cuiva, dar uite ca moare daca te plimbi pe langa gard asteptand o hartoaga care sa-ti permita sa intri. Constat ca la noi nu exista decat niste institutii total inutile, niste sefi infiorator de prosti si indolenti, care, dupa toate evidentele ca au gresit, spun ca nu au ce sa-si reproseze si ca au actionat corect, conform procedurilor.  Am vazut o disparitie tratata cu lejeritate cateva luni, un apel la 112 ignorat, o interventie ratata si o perchezitie facuta cu intarziere, tot felul de scuze penibile de la niste retardati care cica vegheaza la siguranta cetateanului. Cam asta e atitudinea politiei si a altor institutii cu privire la siguranta oamenilor de rand. Asteapta sa moara mai multe persoane ca sa ia ceva in serios. Poate nici atunci…  nu vezi pe nimeni care sa se ocupe cu profesionalism si decenta de vreo problema. Politistii nu au stiut sa lucreze pe speta asta. Asta este parerea mea, nu vreau sa acuz deocamdata pe nimeni, este evident ca nu au fost pregatiti pentru un astfel de caz.
Dar pentru ce au fost pregatiti?!!! Cand intri sa lucrezi in politie cu ce crezi ca o sa ai de a face? Pai sa ne lase ma, astia nepregatiti, sa nu mai tina “linia ocupata”!

112 a fost “refractar” cu Alexandra. 
Traduc eu acest refractar: a luat-o la misto.  “Ma”-ul ala din exprimarea militianului cand i se adresa fetei la telefon reprezinta toata obraznicia si neprofesionalismul din aceasta tara.  “Ma”-ul in context oficial este apelativul folosit de prea importantii pe care Statul Roman ii tine pe scaune ca sa ne arate ca se poate sa fii si nesimtit, si gunoi, si tupeist, si limbist si incompetent, dar si platit din bani publici. Niste institutii in care s-au pompat bani cu nemiluita sunt batjocorite de un mos pervers si psihopat in epoca in care tehnologia iti permite sa ii trimiti holograma cu tine maica-tii sa te vada în timp real. Toti se concentreaza pe ideea ca monstrii sunt doar proxenetii, cei implicati in retelele de trafic. Dar cum ramane cu “consumatorii”? Cine cumpara, de fapt, serviciile celor care se ocupa cu prostitutia? Ca daca nu ar fi cerere, nu ar exista “marfa”.

Dupa militieni, vine si Ecaterinca sa o traga la raspundere pe fetita:  “Totusi, eu am invatat de acasa sa nu ma urc in nici o masina straina”, zise cu lumina in ochi Ecaterinca Andronescu. Este impresionat cum ecaterinca se plange de lipsa masurilor, procedurilor si solutiilor pentru copiii din mediul rural, rezolvari pe care tocmai ea, din pozitia ei de fosiloministru ar trebui sa le fi propus si implementat. 

Leave a Comment